Régió Hagyományőrző és Sportegyesület

Válasz a sportjogásztól-versenyző a versenyen

2011.01.02

 Az alábbi hírt olvastam a M.I.S.E. honlapján.

A sporttörvény jogalkotói értelmezése.

Mostanában több olyan szövetségi határozat született, amelyek jelentősen befolyásolhatják egyesületek és sportolók jövőbeni tevékenységét, és sokak szerint vitatható jogi alapokon állnak. A vita eldöntésére nem, de ködoszlatásra vállalkozhatunk...

Ragoncsa Zoltánnak köszönhetően közzétesszük a törvény parlamanti elfogadása előtt a beterjesztéshez készült jogalkotói magyarázat teljes szövegét.Autentikus forrás, ezután kár lenne már jobban tudni, hogy mit értett a jogalkotó az egyes fogalmak alatt, és milyen filozófiával érdemes értelmezi a sport jogi szabályozását. Alapvető tanulság, hogy a szabadidő sportra nem tekinti hatályosnak a törvényt, ehhez hozzátesszük, hogy ma íjász versenyt még a végrehajtó hatalmi szerv álláspontja szerint is az egyéb vonatkozó - közegészségügyi, adózási, természetvédelmi, környezetvédelmi, közbiztonsági, stb. - jogszabályok betartása mellett bárki alanyi jogon rendezhet, de nem hirdetheti meg versenyét a sportági szakszövetség kizárólagos jogosultsága alá eső országos vagy nemzeti bajnokságnak, magyar bajnokságnak. A jövőben a versenynaptárunkat már ezek szerint fogjuk kibővíteni, egyértelműen meghatározva, hogy a verseny szabadidősportba vagy a versenysportba sorolható-e.

Ennek megfelelően a versenyzők, szabadidős sportolók el tudnak majd igazodni, hogy az adott versenyen szükséges-e versenyengedélyt bemutatniuk.

 

A sportjogász válasza:

Letöltések (1)