Régió Hagyományőrző és Sportegyesület

Régiósok a Nemzeti Múzeumban

2009.05.19

 Néhány mondatban a Régió Egyesület újabb hagyományőrző és kulturális programjáról.

2009. 05. 16-án a reggel 7 órára beszéltük meg a találkozót az utazni kívánókkal, akik kíváncsiak voltak a Magyar Nemzeti Múzeum időszakos kiállításán bemutatott színpompás szkíta kincsekre.
A csapatunk 16 fővel, jókedvűen és kissé még álmos arcokkal indult az aznapra bérelt kisbusszal.
Ennek a kiállításnak a megtekintését szinte kötelességünknek éreztem egyesületünk számára. Most tehettük meg (anyagilag), hogy tagjaink minimális hozzájárulásával, egy ilyen programot szervezzünk.
Az indulás időpontjának kiválasztásánál még nem tudtuk, hogy pont erre a napra esik a Múzeumok majálisa is. Szerencsénkre a csapatunk, mire megérkezett a Múzeumhoz, már 25 főre duzzadt és csoportos kedvezménnyel, valamint az erre a hétvégére szóló 50%-os jegyárral, szinte ingyen volt a belépő. A tömeges látogatók ellenére is profi módon történt a beléptetés.
Az ajtón belépve óriás kivetítő képei és hangeffektek hangolták rá bennünket a kor hangulatára. Felemelő érzés volt a tárlókban látható kézműves munkák látványa és tudni azt, hogy ezek készítőinek vére még ma is az ereinkben csörgedezik.
Órákat töltöttünk bent. Többen újra visszamentek egyes tárlókhoz, hogy tüzetesebben meg tudják tekinteni az aprólékosan kidolgozott remekműveket. Szinte hihetetlen, hogy évezredekkel ezelőtt milyen fantáziadúsan és szépérzékkel megáldva éltek elődeink.
Mikor újra összeverődtünk, mindannyiunkban átvillant az a gondolat, miszerint mennyire szerencsések vagyunk, hogy láthattuk az öt országból előkerült kincsek tömegét egyben és összefüggéseiben.
Délutáni programként szabadon jártunk, keltünk a kézművesek forgatagában, megtekintettük az ország minden tályáról összegyűlt múzeumok kínálatát. Pár órát még eltöltöttünk a múzeum lépcsőjén és elmerülten hallgattuk a nagyszínpadon folyó zenei produkciókat. Egy rövidke kitérőt tettönk a Kapisztrán térre, ahol szintén egész nap hagyományörző csapatok bemutatóit láthatta a nagyérdemű. Itt huszárkonyha, huszártábor és ilyen jellegű kézművesvásár volt.
A délutáni indulás és esti érkezés közben jóhangulatú beszélgetéssel és élménybeszámolókkal töltöttük el az időt.

A Régió Egyesület vezetősége, továbbiakban is törekedni fog arra, hogy ilyen szellemiségű programokat szervezzen aktív tagjainak.

Haraga Attila, vezetőségi tag.