Régió Hagyományőrző és Sportegyesület

Európa Bajnokot köszönthet Körmend!

2013.05.27

Sopron. 2013. május 21-25 IAA 3D Európa Bajnokság.

Bevezetőként szeretnék pár szót szólni Szilvi és a Régió Egyesület kapcsolatáról.
Molnárné Tóth Szilvia és férje Molnár József (Dodesz) pár hónappal ezelőtt megkerestek azzal a szándékukkal, hogy szeretnék ha a Szilvi az egyesületünk tagja lenne és mi mit szólunk mind ehhez. Mi ennek a tervnek igazán örültünk, én személy szerint főleg oda voltam, mert megérzéseimre hagyatkozva tudtam, hogy végre az élsport vonalán is elindul valami remek dolog. Indoklásuk szerint azért gondoltak ránk, mivel körmendiek és mi is itt vagyunk helyben, s ha lesznek kiemelkedő sporteredmények, miért is ne Körmend népszerűsítése legyen előtérben.

Azért tudni illik azt is, hogy Szilvia edzője – M. J. (Dodesz) – és egyben férje már több mint 10 éve íjászkodik.
Említésre méltó erdményei: Ötszörös Országos Bajnok, Négyszeres Európa Bajnok, 2006. IFA VB II. hely, 2007. FITA VB IV. hely, 2011 Csapat FITA VB II. hely, és nem utolsó sorban 2008. Mesteríjász tornájának Bajnoka. A 2013-as EB győztese és csapat EB III. helyezettje, stb.

Ezek az eredmények egy külön cikket is megérnének, de térjünk vissza a mi Szilvinkhez, aki előtt ilyen példa áll. Irigylésre méltó és egyben terhet is ró számára, az a szakmai háttér aminek meg kell felelnie. A nem egészen egy év alatt, mióta kezébe vette az első íját, jó hatásfokkal kezelte a belé táplált tudást.
A vadászreflex íj kategóriában, több kvalifikációs versenyeken bebizonyította, hogy eséllyel induljon a tavaszi terem OB-n és az itt szerzett II. helyezés egyenes következménye volt a soproni EB indulásnak. Jöttek a mindennapos felkészülések (technikai és mentális) és eljött a május 21-e, az EB első napja.

Az Ágfalván és közvetlenül az erdős részében megrendezett 4 napos nemzetközi versenyre, 10 országból több mint 200 íjász jött megmérettetni magát. A verseny három pályán zajlott ahol pályánként 28 db 3 dimenziós állatalak cél volt kihelyezve, vadászíjász körülmények között. A versenyzők minden nap más más pályát küzdöttek le.

Az első napot a korai ébredés, az egészséges izgalomtól és adrenalintúltengéstől felfokozott emberi tényezők befolyásolták. Talán még némi rutintalanságról is beszélt Szilvi, de így is a 3. helyen zárta a napot. Ez jó ösztönzés volt a következő naphoz, hogy megnyugodjon és még összeszedettebb legyen.

A második napon már csapatuk a legjobb eredményeket meglőtt íjász hölgyekből állt. A hat fős erősorrend a nap végére némileg átalakult. Az új pályán kellő figyelemmel és összpontosítással Szilvi egy ponttal lemaradva a 2. helyre lépett, ami már biztató erőt adott neki a következő napokhoz.

A harmadik napon minden idegvégződéssel a célok találati zónájára kiélezve, akkora teljesítményt nyújtott, ami felülmúlta az elvárásokat is. Az elsőosztályú szint fölött lőtt pontok elérték a kiküldetési (VB) szintet. Ezzel a felülmúlhatatlan teljesítménnyel, 17 pont előnyt szerezve az első helyre lépett elő és készülhetett a 4. napra.

A szombati, negyedik napot sem adták ingyen. Reggel kezdődött egy csapatversennyel, ahol 16 csapat, 4-4 fővel indult a „vadászatnak”. Itt óriási küzdelem árán egy EB III. helyet sikerült lőni, ami már magában is egy elismerésre méltó eredmény, de itt még nincs vége a sikersorozatnak. Ezt követően jött az egyéni döntő, ahol a kategóriák legjobb hatba bejutó íjásza mérte össze a tudását.
Itt már csak 6 db célt helyeztek ki a szervezők és célonként 1-1 lövést lehetett leadni a döntősöknek. A szurkolótábor és a seregnyi néző gyűrűjében ez sem volt kisebb feladat, főleg mentálisan. Ez már az idegek harca volt és az, ki hogyan bírja a pszichés terhelést.
Szilvi itt is bebizonyította, hogy a sok edzésnek igenis van eredménye. A döntőt 87%-os eredménnyel, 19 pontos előnyre kovácsolta és méltán elnyerte a hölgyek között az Európa Bajnoka címet.
Dodeszt idézve: „Párom az elvárásokat magasan felülmúlta a mostani teljesítményével.”

Ha Szilvi az idén újra meglövi a kiküldetési szintet a két GP valamelyikén, jogot nyer az Olaszországban megrendezésre kerülő Világbajnokság részvételére.
Ehhez még két dolog szükségeltetik: Jó felkészülés (ami nem probléma) és amiből nagyon kevés van az az utazáshoz és nevezéshez elegendő pénz.
Számukra sajnos az utóbbi megléte kisebb eséllyel bír, mivel a családnak kezd kimerülni a kasszája, egyesületünk pedig nem kapott sporttevékenységre támogatást.

Nagy, nagy GRATULÁCIÓ a két Európa Bajnoknak, sikeres felkészülést a soron következő versenyekhez!

A Régió Egyesület nevében is ígérem, azon leszünk, hogy legjobb tudásunk és lehetőségeink szerint segítséget tudjunk szerezni, nyújtani a Világbajnokságon való részvételhez.

Haraga Attila, technikai vezető
Régió Egyesület