Régió Hagyományőrző és Sportegyesület

Műsorok - bemutatók

2009.03.12

Egyesületünk egy csoportja a nomád hagyományok ápolásával, ezen belül főleg a honfoglalás korának bemutatásával is foglalkozik.

Öltözék bemutató: Korabeli ábrázolások és régészeti leletek alapján készült ruhákat, ékszereket viselünk. Ruházatunkat részletesen bemuatjuk. Egyes ruhadarabok jelentéstartalmát is elmagyarázzuk.

Íjászbemutató: Ismertetjük az íjak felépítését, valamint áttekintjük az íj használatának vadászati és harcászati fortélyait. A bemutatót követően lehetőséget biztosítunk a nézők számára, hogy íjaikkal kipróbálhassák az íjászat tudományát. Tapasztalataink szerint a bemutatót követően több órán át vagyunk “kénytelenek” az íjat kipróbálni szándézokó felnőttek és gyerekek szûnni nem akaró igényeit kielégíteni.

Rendhagyó történelemóra: Az egyesület erre képzett tagjai többször tartottak iskolák felkérésére előadásokat a honfoglalás előtti és alatt időszakról korhû öltözetben, fegyverzetben.

Jurtaállítás: Eredeti mongol jurtával rendelkezünk. Ezt építjük fel és rendezzük be a hagyományoknak megfelelően. Közben elmagyarázzuk az építés fázisait.

Egész napos bemutató jurtaállítással:
- Megérkezéskor felépítjük és berendezzük a jurtát.
- Felfegyverkezünk, majd íjászbemutatót tartunk a nap folyamán többször is.
- A bemutatók között lehetőség van a jurta megtekintésére és az íjak kipróbálására.